poniedziałek, 30 stycznia 2012

ZIMA JEST PIĘKNA............!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zima właśnie pokazała nam ,że ona tutaj rządzi.Warto czasami wyjechać z miasta żeby zobaczyć jak pięknie jest na wsi szczególnie kiedy pojedziemy w góry. Razem z moją połówką wreszcie tydzień temu wykorzystaliśmy nasz prezent świąteczny - trzy dni pobytu w górach tylko we dwoje. Było super - piękne słońce, śnieg, śnieżyca, przepiękne zimowe górskie widoki. Nawet po paru dniach nie chciało się wracać do domu.Czemu przyjemności zawsze tak krótko trwają?


Prawda, że zima jest piękna tylko czemu tak zimno!!!!



Uwielbiam zimę, ale teraz przydałaby się piękna plaża, ciepłe morze i piękne słońce szczególnie,że za oknem -12 stopni brrr!!!
Chciałabym w najbliższym czasie pokazać chustę, którą aktualnie robię na drutach zresztą moją pierwszą w życiu. Muszę tylko dobrze zrobić  zdjęcia a to już dla mnie wyższa filozofia.

wtorek, 10 stycznia 2012

PIERWSZE CIASTECZKA W NOWYM ROKU

Dzięki koleżance z pracy, która lubi zaglądać na strony poświęcone różnym wypiekom mogłam dzisiaj wypróbować przepis na ciasteczka "Śmietankowe serca".Przepis został zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.blox.pl . Jest to cudowna strona z niesamowitą ilością przepisów. Bardzo często ją oglądam i podziwiam za zdolności i pomysłowość. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu.Ciasteczka są wspaniałe choć to rzecz gustu i smaku, ale mojej rodzinie bardzo smakują. Przed pieczeniem może nie były  atrakcyjne ale co za zapach. Po upieczeniu jak tylko trochę przestygły zjawił się mój domowy łasuch czyli moja druga połowa. Ekspert stwierdził, że są wspaniałe.


 Chyba dobrze prezentują się po upieczeniu? - tak myślę.

Oczywiście na koniec przepis

ŚMIETANKOWE SERCA

25 dag mąki pszennej (w oryginale 28 dag)
20 dag masła  ( w oryginale 25 dag)
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko, ja dodałam skórkę z 1 cytryny
1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania
 ja dałam kolorową cukrową posypkę

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarować białkiem i posypać cukrem lub inną słodkością. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem przez ok. 17-20 min. w temperaturze 175C. Ja piekłam ok.15 min. Mają być lekko zarumienione.

Życzę wszystkim smacznego!!!!!





środa, 4 stycznia 2012

TRUDNE POCZĄTKI

Nareszcie utworzyłam mój pierwszy w życiu blog uffffffffffff!
Dalej nie wiem do końca jak to działa , ale mam nadzieję,że jakoś wszystko połapię.
Witam z wielką radością każdego kto tylko będzie chciał tutaj zajrzeć.
Chcę pokazać co od czasu do czasu wyjdzie z pod moich łapek i nie tylko.
 Mam nadzieję na komentarze z Waszej strony.
 Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i proszę o pomoc.

Na dobry początek